CUM TE PREGĂTEȘTI

Înainte de cutremur:

Nu face modificări la structura de rezistență a clădirii; nu monta instalații grele dacă afectează structura de rezistență.

Pregătește rucsacul de urgență pentru membrii familiei.

Fă un plan cu familia: alege un loc într-un spațiu deschis care e la distanță accesibilă de casă, de școlile copiilor și de locurile de muncă. Decideți câtă vreme vă așteptați acolo dacă seismul vă prinde separați.

Identifică locurile de siguranță din casă și de la serviciu: o masă solidă, o grindă, un cadru de ușă într-un perete de rezistență.

Uite-te în fiecare cameră și încearcă să-ți imaginezi ce se va întâmpla în ea la un cutremur mare: Cade șifonierul pe pat? Poate comoda să blocheze ușa? E vreun tablou sau vreo oglindă deasupra capului? Remediază toate proble- mele: fixează mobila sau mut-o ca să nu fie un pericol, mută obiectele grele pe rafturile de jos, pune sisteme antiderapante sub televizor, computer și alte electronice. Mută paturile departe de ferestre. Închide ușile dulapurilor.

Asigură-te că știi de unde se întrerupe alimentarea cu apă, electricitate și gaz.

Învață copiii: cum să sune la 112 și ce să spună, cum să se adăpostească la cutremur dacă sunt departe de tine, la cine să meargă dacă la punctul de întâl- nire nu apare niciun adult (nu vrei să te gândești la asta, dar se poate întâmpla să nu supraviețuiești).


Asigură-te că tu și familia știți să folosiți aplicații care permit să-i anunțați pe cei dragi unde sunteți.

Poartă mereu asupra ta o hârtie cu numele tău, grupa de sânge și contactele cuiva apropiat. Fă același lucru pentru copii.

Fă un curs de prim-ajutor o dată pe an.

Dacă ești în călătorie, consultă planul de evacuare al hotelului și identifică un loc sigur în cameră.

Rucsacul de urgență

În cazul unui dezastru, trusa de supraviețuire poate face diferența dintre viață și moarte. Mai jos sunt articolele de bază care ar trebui să existe în această trusă. În funcție de nevoile tale și ale familiei tale, trusa poate fi personalizată. Nu uita să pui în rucsac hrană și medicamente pentru animalele de companie.

● Apă, minim 2 litri /persoană;
● Batoane de cereale;
● Haine de sezon;
● Pelerină de ploaie;
● Pătură termică sau sac de dormit;
● Trusă de prim ajutor : medicamente personale (dacă vă aflați sub un tratament), analgezice, antiseptice, spirt, soluție antibacteriană, pansamente / trusă medicală;
● Aparate utile: lanternă, fluier, baterie externă telefon;
● Casetă de valori cu acte personale: carte de identitate, asigurări, bani numerar, acte de proprietate;
● Mască de praf;
● Hârtie igienică și pachet de șervețele umede;
● O mini agendă în care scriem numerele de telefon ale apropiaților, punctul de întâlnire stabilit cu cei dragi, numele și contactul persoanelor cu care vrem să ne întâlnim după cutremur;
● Briceag.

(sursa: recomandările IGSU: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/)

După cutremur:

Dacă cineva e rănit și te pricepi, dă primul ajutor. Încearcă să rămâi calm și să îi liniștești pe cei din jur.

Verifică dacă locuința a suferit pagube. Dacă bănuiești pierderi de gaz, deschide geamurile și închide utilitățile. Dacă mai e apă, umple cada și toate recipientele disponibile, în caz că se oprește.

Dacă locuința nu e sigură, verifică dacă poți să părăsești locul. Îmbracă-te corespunzător vremii, ia rucsacul de urgență și ieși cu atenție.

Nu folosi telefonul pe rețeaua de voce pentru că o vei aglomera. Încearcă, dacă poți, să folosești rețeaua de date pentru a comunica.

Dacă ai fost prins sub dărâmături, încearcă să faci zgomot lovind cu ceva tare într-o țeavă sau altceva compact. Aparatura de căutare-salvare te poate auzi prin 10 metri de dărâmături.

Dacă nu poți părăsi locuința, pune un mesaj mare în geam: AJUTOR.

Nu folosi mașina decât dacă nu ai altă soluție – pentru a ajunge la spital, de exemplu. Drumurile trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție.

(sursa: recomandările IGSU: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/)

Ce faci la cutremur:

Oriunde ai fi, rămâi pe loc într-o zonă sigură până se termină seismul. Nu pleca pe scări, nu lua liftul, nu încerca să sari pe fereastră, nu ieși pe balcon, nu fugi de afară înăuntru.

Adăpostește-te sub o masă cu picioare solide, o masă solidă sau o piesă solidă de mobilier. Acoperă-ți capul și ceafa cu brațele.

Stai departe de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparatede iluminat.

Dacă ești în scaun rulant, blochează roțile și protejează-ți capul.

Dacă ești într-un magazin, îndepărtează-te de zonele cu obiecte grele. Dacă ești în lift: apasă butonul de urgență, care va opri liftul, și ieși cât mai repede.

Dacă ești afară:

Adăpostește-te departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Stai la cel puțin 10 metri de cabluri electrice căzute sau rupte.

Dacă nu îți poți ține echilibrul, ghemuiește-te.

Dacă ești într-un vehicul:

Oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte și clădiri.

Nu ieși din mașină până nu se termină. Dacă ai în jur cabluri căzute, așteap-tă intervenția serviciilor de urgență, nu te apropia de ele.

(sursa: recomandările IGSU: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/)