Comunitate

#nepregătimîmpreună

Lucrăm împreună cu mulți oameni în Bucureștiul Pregătit.
Vă mulțumim pentru susținere!

Alina Kasprovschi
Fundația Comunitară București

În 2009, Alina a fondat Fundația Comunitară București, organizație care colectează bani și resurse din mediul privat și din comunitate și îi redirecționează către proiecte care îmbunătățesc viața orașului. În 2017, inspirată de articolul din DoR, a înțeles cât de vulnerabili suntem la următorul cutremur major și a decis că ne putem ajuta și singuri, dacă societatea civilă, locuitorii și companiile private fac un plan și îl pun în practică.

Georgiana Ilie DoR

Georgiana Ilie
Senior Editor DoR

Autoarea Cutremur în orașul vulnerabil prublicat în DoR #28 în 2017, articol care a fost premiat la competiția Superscrieri din 2017 și a devenit motorul unei mișcări civice care continuă să crească. A stârnit un val mare de reacții, dar cel mai important lucru este că i-a adus împreună pe toți cei care caută soluții și pregătesc orașul pentru cutremur. Datorită ei, a luat naștere programul Bucureștiul Pregătit.

Matei Sumbasacu
Fondator Re:Rise

Inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, Matei a înființat Re:Rise pentru că vrea să ajute la reducerea riscului seismic. Lucrează cu Departamentul pentru Situații de Urgență, Banca Mondială și ONG-uri pentru a implementa planuri de răspuns la cutremur folosind tehnologii noi: de la o bază de date cu utilaje de construcții și disponibilitatea lor pentru a fi împrumutate serviciilor de urgență, la educație și advocacy pe tema riscului seismic.

Vlad Popescu
Fondator Clubul Câinilor Utilitari

Vlad este dresor, fondator al Clubului Câinilor Utilitari și unul dintre puținii oameni din România care pregătește și antrenează echipe formate din voluntari și câini de căutare-salvare atestați de M.A.I., pentru intervenții în situații de urgență alături de autoritățile statului – 16 echipaje până în prezent. Cu aceștia din urmă a participat la eforturile de căutare și salvare după cutremurul din Albania (2019) și la simulările naționale organizate de DSU și IGSU/ ISUBIF.

Adrian Florescu
Radioamatori în Situații de Urgență

Este avocat și radioamator voluntar pentru situații de urgență și coordonează proiectul STAR, prin care dezvoltă o rețea performantă de comunicații în caz de dezastru și situații de urgență, atunci când rețelele de radiocomunicație comerciale și instituționale sunt afectate sau pot deveni insuficiente pentru activitatea Departamentului pentru Situații de Urgență. Sprijină cu infrastructură (pregătire și stații radio) și alte ONG-uri care pot interveni la dezastre.

Alexandra Călin
Operations Specialist Banca Mondială

Alexandra este unul dintre specialiștii implicați din 2018 în inițiativa Băncii Mondiale de a aduce împreună membrii societății civile și autoritățile publice, astfel încât să existe un efort comun în zona de pregătire pentru dezastre, reducerea vulnerabilităților orașului și creșterea rezilienței comunităților. Timp de doi ani, a coordonat grupul de lucru DRM (Disaster Risk Management) iar 2019 s-a implicat în organizarea conferinței Understanding Risk Europe la București.

Dr. Dragoș Tătaru
Cercetător INFP

Dragoș a copilărit în Vrancea și a crescut cu cutremurele din zona cea mai activă seismic a României. Și-a dorit să educe oamenii despre seisme. Lucrează mult cu copiii, dar și cu adulții, cărora le explică ce sunt cutremurele, ce înseamnă și cum se pot proteja. A inițiat programe de educare pe tema riscului seismic și a lansat expoziția MOBEE, sub formă de caravană educațională, pe care o plimbă prin țară.

Mihai Șercăianu
Fondator MBKT:Make Better

Mihai este inginer structurist și a participat la lansarea proiectului Alert, primul proiect complex de conștientizare a riscului seismic, lansat acum 4 de ani, când se discuta mult prea puțin în spațiul public despre vulnerabilitatea orașului iar comunitatea oamenilor pasionați de cutremur și de soluții încă își căuta o voce comună. În 2014, alături de mai mulți colegi, Mihai a fondat asociația MKBT:Make Better.

Susține proiectele Bucureștiul Pregătit.