Șase proiecte selectate pentru interviuri, runda 1 de finanțare
February 6, 2020Lansăm runda 2 de finanțare Bucureștiul Pregătit
March 10, 2020Cele cinci proiecte câștigătoare, runda 1 de finanțare
Primele cinci proiecte care pregătesc Bucureștiul pentru cutremur, finanțate cu 100.000 de euro
București, iulie 2019
Fundația Comunitară București anunță primele proiecte câștigătoare în Bucureștiul Pregătit, programul de finanțare pentru cutremur și alte dezastre majore. Pentru prima rundă de finanțare, cele trei arii de interes au fost cursurile de prim-ajutor și pregătire pentru dezastre, informarea și simularea pentru cutremur și pregătirea câinilor de căutare-salvare.
Dintre cele 12 proiecte eligibile propuse, juriul le-a ales pe cele care nu funcționează izolat, ci contribuie și la crearea unei infrastructuri de suport pentru oraș.
Pregătit înseamnă protejat, un proiect dezvoltat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Filiala Sector 6, presupune o campanie de informare și de educare, dar și instruirea în acordarea primului ajutor pentru minimum 145 de persoane, inclusiv 100 de educatoare. Acestea vor fi pregătite să își gestioneze grupele în caz de cutremur și să acorde primul ajutor unei categorii foarte vulnerabile, aceea a copiilor de grădiniță. Proiectul va fi finanțat cu 15.000 euro.
Antiseismic District, un proiect dezvoltat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate ARCEN, în parteneriat cu Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise, va educa și va pregăti membrii unei comunități urbane foarte vulnerabile la cutremur, aflată în centrul orașului – District 40. Proiectul va include și dezvoltarea unei metodologii de comunicare în cartiere, care va putea fi utilizată de alte grupuri civice din cartierele bucureștene. Proiectul va fi finanțat cu 22.000 euro.
Acordarea primului ajutor, un proiect dezvoltat de Asociația MEDIGATE, oferă cursuri de prim-ajutor, predate de personal medical calificat. Organizația este fondată de medici tineri din sistemul de urgență. Proiectul va fi finanțat cu 6.000 euro.
STAR – Sistem de Transmitere a Alertelor prin Radio, dezvoltat de Societatea Română a Radioamatorilor, va crește capacitatea de furnizare a comunicațiilor alternative post-dezastru și va îmbunătăți acoperirea radio până la 85% în București și Ilfov. Proiectul va asigura o autonomie energetică mai mare a echipamentelor existente, va dota ONG-urile coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pentru intervenție la dezastre și va pregăti radioamatori din rândul membrilor acestora. Proiectul va fi finanțat cu 25.000 euro.
Câini salvatori, derulat de Asociația Clubul Câinilor Utilitari, este un program de pregătire pentru câini de căutare și de salvare. Programul va pregăti și certifica zece câini, în condițiile în care, în prezent, Bucureștiul are doar trei astfel de câini salvatori. Proiectul va fi finanțat cu suma de 32.500 euro.
Proiectele vor fi susținute timp de 12 luni cu un buget total de 100.000 de euro.
Fundația Comunitară București își propune să lanseze o nouă rundă de finanțare în toamna acestui an și caută susținere financiară din partea altor companii, care înțeleg că pregătirea pentru dezastru este responsabilitatea tuturor bucureștenilor.
Din juriul de selecție al primei runde de finanțare au făcut parte Georgiana Ilie, redactor-șef Școala9 și senior editor DoR, autoarea articolului Cutremur în orașul vulnerabil, Alexandra Călin, Operations Analyst World Bank, Ela Bălan, Coordonator programe fundații comunitare, ARC, Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România, Alexandra Maier, Senior Corporate Social Responsibility Specialist, ING Bank Romania, Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR, Lidl România.
Despre programul Bucureștiul Pregătit
Cu susținere financiară de la IKEA România, ING Bank și Lidl România, programul de finanțare Bucureștiul Pregătit oferă resurse pentru ca subiectul cutremurului și capacitatea tuturor de a se pregăti să crească la un nivel care să facă diferența. Obiectivele fondului sunt susținerea și creșterea proiectelor care informează, educă și creează sisteme de suport în comunitatea locală.
Pentru mai multe detalii: bucurestiulpregatit.ro
Pentru întrebări legate de program vă rugăm contactați:
Ilinca Apetrei, Program Manager, Fundația Comunitară București
ilinca@fundatiacomunitarabucuresti.ro
Violeta Marian, Coordonator Comunicare, Fundația Comunitară București
violeta@fundatiacomunitarabucuresti.ro
Despre IKEA România
IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost înregistrată în 1943, în Suedia. Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din INGKA Group. Detalii pe www.IKEA.ro.
Viziunea IKEA: Să creăm o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni.
Misiunea IKEA: Să oferim o gamă largă de produse de mobilier, accesorii și decorațiuni pentru casă – funcționale și cu un design de calitate, la prețuri atât de scăzute încât cei mai mulți oameni să și le poată permite.
Despre ING Bank
ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.
Misiunea ING este aceea de a-i susţine pe oameni să fie cu un pas înainte, în viaţă şi în afaceri. În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de educație financiară și antreprenoriat, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.
Despre Lidl România
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 30 de țări din întreaga lume și în prezent operează în jur de 10.500 de magazine și mai mult de 150 de centre în 29 de țări la nivel mondial.
Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.
Despre Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 7 ani, a finanțat peste 320 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu un milion de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 15 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro
Photo credit @Clubul Câinilor Utilitari