CÂTEVA MITURI DESPRE CUTREMURE

O secțiune inspirată de Re:rise, Asociația de Reducere a Riscului Seismic, care încearcă să demitizeze, pe cât posibil, tema cutremurelor din România și impactul lor asupra clădirilor în care locuim.
MIT: Următorul mare cutremur nu va veni curând.

Cutremurele nu pot fi prezise cu tehnologia din prezent. Ceea ce înseamnă că nu pot fi făcute nici judecăți de valoare cu privire la probabilitatea apariției unor seisme într-un timp dat (excepție fiind replicile cutremurelor deja trecute).

Interpretările prin statistică pot fi înșelătoare și nu sunt relevante când luăm în calcul un interval redus de timp.

MIT: Cutremurele mici detensionează plăcile tectonice

În realitate, energia eliberată într-un cutremur major este de mii de ori mai mare decât cea dintr-un seism pe care abia îl simțim. Spre exemplu, ar fi nevoie de aproximativ 36.000 de cutremure precum cele de cca. 4 grade pentru a elibera energia echivalentă cutremurului din 1977. Acest lucru se datorează faptului că scara de magnitudine este una logaritmică: https://bit.ly/2MmVpJT

Credit foto: Cătălin Alexa
MIT: „Clădirea nu are risc seismic”.

Pentru că se află într-o zonă expusă cutremurelor, nu există clădiri fără risc seismic.

În cazul Bucureștiului, dacă un bloc nu se regăsește pe lista Primăriei (încadrat într-o categorie de risc sau la urgențe), înseamnă că acesta nu a fost expertizat după normele în vigoare. Dacă acesta a fost expertizat și s-a stabilit că respectă codul actual de proiectare seismică, blocul trebuie încadrat în clasa a IV-a de risc seismic.

MIT: „Consolidat după ’77”

Este unul dintre cele mai răspândite mituri, mai ales în București. În anii care au urmat cutremurului din 1977, multe blocuri afectate din Capitală au fost reparate sau chiar doar cosmetizate (cămășuirea stâlpilor crăpați, tencuirea fisurilor etc.), însă nu și consolidate. Cu alte cuvinte, s-a acționat mai degrabă pentru punerea în siguranță a respectivelor clădiri și nu pentru a îmbunătăți răspunsul acestora la un viitor seism major.

În prezent, doar 85 de imobile consolidate figurează pe lista oficială a Primăriei București: http://amccrs.pmb.ro/docs/Lista_imobilelor_expertizate.pdf

MIT: Proiectat sa reziste la magnitudine de 8 grade

Clădirile se proiectează seismic pentru a rezista unor accelerații (laterale, verticale), nu magnitudinilor. Nicăieri într-un proiect nu se specifică magnitudinea cutremurului de proiectare, iar astfel de informații false primite de la un dezvoltator imobiliar, spre exemplu, ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă vizavi de proiect.

MIT: Blocul rezistă, pe vremuri se construia cu simț de răspundere

Mulți dintre noi am auzit spunându-se că „pe vremuri se construiau blocuri trainice, nu ca în zilele noastre” sau că „măcar despre blocurile vechi știm că au rezistat la cutremure, dar despre cele noi nu știm nimic”.

Codurile de proiectare seismică evoluează continuu. Este greșit să presupunem din start că blocurile noi nu respectă normativele, doar pentru că nu le-am văzut „în acțiune”. În plus, faptul că o clădire a trecut deja prin cutremure nu o face mai rezistentă, ci dimpotrivă. Clădirile nu se vindecă și nu se antrenează.