7 proiecte eligibile pentru runda 3 de finanțare Bucureștiul Pregătit
July 8, 2021Organizațiile de intervenție din Bucureștiul Pregătit se pregătesc împreună
February 23, 20224 proiecte au fost selectate pentru finanțare în runda 3 Bucureștiul Pregătit, programul pentru cutremur și alte dezastre majore
Joi, 12 august 2021, juriul Bucureștiul Pregătit, programul pentru cutremur și alte dezastre majore, a decis care sunt proiectele selectate pentru finanțare în runda 3. Cele 3 arii de finanțare ale acestei runde sunt: informare și educare pe tema riscului seismic și pregătirea pentru cutremur în rândul populației generale; cursuri de prim-ajutor și/sau pregătire pentru cutremur în grădinițe, școli, licee, facultăți; creșterea capacității pentru intervenția post-cutremur.
Proiectele vor fi susținute pe o perioadă de 12 luni, cu un buget total de 496.900 lei. Runda 3 este susținută financiar de companiile Enel, E-distribuție Muntenia, ING Bank, Lidl România, PAID, precum și din donații individuale online și prin SMS (8845, textul ACUM).
Din cele șapte proiecte eligibile, juriul a selectat pentru finanțare patru proiecte, iar dintre acestea, trei asigură continuitatea unor demersuri susținute prin rundele 1 și 2 de finanțare și al patrulea a primit finanțare și în runda 1. De asemenea, trei dintre proiecte lucrează deja împreună, atât în zone de pregătire și intervenție post-cutremur, cât și în zona de pregătire prin cursuri de prim-ajutor și pregătire pentru dezastre.
Propunerile de proiecte selectate pentru finanțare sunt:
Antiseismic District, un proiect dezvoltat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN în parteneriat cu Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, va fi susținut cu 147.500 lei. Antiseismic District este o continuare a proiectului început în 2019, cu susținere financiară din Bucureștiul Pregătit, și își propune să pregătească pentru cutremur, prin organizarea de întâlniri comunitare, 20.000 de locuitori din cartierele Icoanei, Cișmigiu-Sala Palatului, Berceni, Obor. Vor fi organizate și 10 întâlniri cu administratorii unor blocuri din sectorul 2, workshopuri cu Grupuri de Inițiativă Civică și 50 de cursuri de pregătire pentru cutremur în patru licee din București. În același timp, 20.000 de Ghiduri de pregătire pentru cutremur vor fi distribuite în format print, gratuit, în București.
Pregătit înseamnă protejat – Ediția a III a, un proiect dezvoltat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Sector 6, va fi susținut 91.830 lei. Aflat în al treilea an de finanțare, proiectul își propune să ofere cursuri de prim-ajutor pre-medical de bază și pregătire pentru cutremur elevilor și profesorilor din școli și licee din toate cele 6 sectoare, precum și persoanelor vulnerabile cu dizabilități și voluntarilor organizațiilor din comunitatea de Disaster Risk Management, ajungând astfel la un număr estimat de peste 8.000 de persoane.
Câini Salvatori – Unitate Mobilă de Intervenție, un proiect dezvoltat de Asociația Clubul Câinilor Utilitari, va fi susținut cu 176.283 lei. Aflat în al treilea an de finanțare, proiectul își propune creșterea capacității de intervenție și coordonare post-dezastru, alături de organizațiile cu care se antrenează deja de doi ani, prin achiziționarea unei unității de intervenție mobilă, echipamente de intervenție pentru proprii voluntari cât și cei ai organizațiilor partenere, cât și continuarea antrenemanetelor și atestării echipelor de voluntari salvatori și câini de căutare – salvare.
CIVICOM, un proiect dezvoltat de Societatea Română a Radioamatorilor – prin Radioamatorii Voluntari în Situații de Urgență (RVSU) va fi susținut cu 81.287 lei. Proiectul îşi propune creșterea capacității de intervenție și coordonare post-dezastru atât pentru echipele proprii, cât și pentru voluntarii organizațiilor partenere cu care lucrează în comunitatea de Disaster Risk Management, prin achiziția de echipamente tehnice.
Juriul a fost format din: Alexandra Călin, Operations Specialist, Banca Mondială, Cristina Văileanu, Grants Manager, Fundația Comunitară București, Andrei Popescu, Coordonator Corpul European de Solidaritate și departament Comunicare în cadrul ANPCDEFP, Silvia Mihăilescu, Director Marketing și Comunicare ING Bank și Andrei Mehedintu, Head of Marketing and Communications PAID.
Bucureștiul Pregătit este un program-umbrelă, colaborativ, inițiat în 2019 de Fundația Comunitară București, primul la această scară din România. Programul adună resurse private și susține proiecte pentru pregătirea bucureștenilor pentru cutremur, printr-un fond de finanțare transparent. Proiectele susținute prin Bucureștiul Pregătit cresc gradul de informare și educare a populației și dezvoltă o rețea de suport în caz de cutremur. În primii doi ani, programul a fost susținut de partenerii fondatori IKEA România, ING Bank, Lidl România, precum și de partenerii Enel, E-distribuție Muntenia și Endava, cu o valoare totală de 937.295 lei (191.285 euro). Cele zece proiecte susținute până acum au educat peste 2.000 de elevi și alți 20.000 de bucureșteni despre riscul seismic și comportamentul corect în caz de cutremur, au organizat cursuri de prim ajutor pentru peste 800 de persoane, au antrenat și certificat 13 câini de căutare-salvare. Mai multe detalii despre proiectele susținute prin primele două runde de finanțare: https://bucurestiulpregatit.ro/proiecte.