PROIECTE FINANȚATE RUNDA 2

Valoarea totală a finanțării: 470.000 de lei

Pregătit înseamnă protejat

Ediția a-II-a, a proiectului dezvoltat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Filiala Sector 6. În continuarea primei ediții susținute de Bucureștiul Pregătit, proiectul va instrui 195 de persoane din grupuri cu vulnerabilitate (cadre didactice la nivel preșcolar și studenți), dar și studenți din zece facultăți cu risc seismic, va organiza activități interactive cu 750 de școlari, cursuri de prim-ajutor pentru 30 de cadre didactice din grădinițe, și va pregăti a 3.600 de copii de la 30 grădinițe, prin intermediul activităților ludico-educative. Proiectul va fi finanțat cu 86.480 lei. 

Știm și ne pregătim

Un proiect dezvoltat de Asociația pentru Dezvoltare și Mediu – ADEMED, va pregăti pentru cutremur 530 de elevi din ciclul primar și gimnazial din trei școli din București, Ilfov și Școala pentru copii cu deficiențe de vedere, precum și copii cu deficiențe de auz, și 20 de profesori. Proiectul va fi finanțat cu 79.563 lei. 

Antiseismic District

Un proiect dezvoltat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate ARCEN, în parteneriat cu Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise, în continuarea proiectului finanțat în cadrul primei runde a Bucureștiului Pregătit, propune o metodă alternativă de educație seismică în școlile liceele și universitățile vulnerabile din centrul Bucureștiului, cu scopul de a forma un comportament corect în cazul producerii unui cutremur. Proiectul va fi finanțat cu 115.480 lei.  

Câini Salvatori

Un proiect al Clubului Câinilor Utilitari, aflat la a doua finanțare prin Bucureștiul Pregătit, va dezvolta o echipă de zece voluntari cu câini de căutare-salvare și cinci voluntari fără câini, pentru a putea interveni în caz de cutremur. Membrii echipei vor fi antrenați atât pe teren cât și tehnic, pentru atestarea lor de către ANCOM ca radioamatori, cu sprijinul Radioamatorilor în Situații de Urgență (RSVU). Proiectul va fi finanțat cu 103.626 lei.

Earthquake Hub

O aplicație open source generată de Code4Romania în cadrul Civic Labs, va fi dezvoltată de Asociația Make Better. Earthquake Hub este un centralizator de resurse organizate în jurul unui motor de căutare, care va ajuta pe oricine să găsească informații utile în caz de dezastru – de la spitale, centre de ajutor, adăposturi, proceduri legale, informații legate de eforturile de intervenție, alte aplicații digitale utile, etc. Proiectul va fi finanțat cu 84.851 lei. Suplimentar, Endava România va oferi pro bono timp de programare pentru dezvoltarea aplicației, în valoare de 53.391 lei.

PROIECTE FINANȚATE RUNDA 1

Valoarea totală a finanțării: 475.000 de lei

Pregătit înseamnă protejat

un proiect dezvoltat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Filiala Sector 6, presupune o campanie de informare și de educare pe tema riscului sesimic, dar și instruirea în acordarea primului ajutor pentru 145 de persoane, din care 100 de educatoare din 7 grădinițe din sectorul 6. Acestea vor fi pregătite să își gestioneze grupele în caz de cutremur și să acorde primul ajutor unei categorii foarte vulnerabile, aceea a copiilor de grădiniță. Proiectul este finanțat cu 70.500 de lei (15.000 eur) și se desfășoară în perioada august 2019 – aprilie 2020. http://crucearosie6.ro , Facebook

Lucrul cu educatoarele și cei peste 900 de copii a început în octombrie 2019 iar în ianuarie 2020, au ajuns în cele 7 grădinițe noile cărți educative de colorat “Educație pentru cutremur”, un instrument care susține activitatea educatoarelor în activitățile de pregătire pentru situații de risc și îi implică pe cei mici într-un mod ludic. Cartea în format digital poate fi descărcată, gratuit, aici.

În octombrie 2019, în cadrul evenimentului “Trusa de primă necesitate în caz de dezastre”, Crucea Roșie a discutat despre pregătirea acesteia și a donat totodată 40 de truse de urgență în comunitate, unor familii vulnerabile. Iar în octombrie 2019, au început cursurile de prim-ajutor și pregătire pentru dezastre pentru studenții din Uniunea Studenților din România și Asociația “Frends” pentru Dezvoltare.

Antiseismic District

Proiect dezvoltat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate ARCEN, în parteneriat cu Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic Re:Rise, va educa și va pregăti membrii unei comunități urbane foarte vulnerabile la cutremur, aflată în centrul orașului – District 40District 40 se întinde de la Str. Mihai Eminescu la Piața Rosetti, de la Piața Gemeni la Piața Lahovari, de la Bulevardul Magheru la strada Vasile Lascăr, zonă centrală a Bucureștiului care cuprinde 209 imobile cu risc seismic I, II, U1, U2, U3 (conform listei oficiale a Primăriei Capitalei) și alte 176 imobile multietajate, mai vechi de 50 de ani, fără expertiză tehnică, dar care prezintă fisuri seismice și care au fost identificate în cadrul proiectului ARCEN, Catalog București prin metodologia propusă de Re:Rise. Proiectul include și dezvoltarea unei metodologii de comunicare în cartiere, care va putea fi utilizată de alte grupuri civice din cartierele bucureștene. Proiectul este finanțat cu 100.000 de lei (22.000 euro) și se desfășoară în perioada august 2019 – aprilie 2020. http://www.arcen.info/district-40/ http://rerise.org

În perioada august 2019 – februarie 2020, ARCEN și Re:Rise au avut șase întâlniri comunitare și consultări cu locuitorii din District 40 (300 de persoane) și au organizat două evenimente publice cu peste 250 de persoane. În ianuarie 2020 au discutat cu peste 1000 de elevi din liceele Școala Centrală și Cantemir. Principalele teme de disuție au fost cât de important este ca fiecare locuitor al orașului să fie pregătit (rucsac de urgență, ancorarea mobilei de perete, planul de familie), riscul seismic și legislația în domeniul consolidărilor, pașii pe care trebuie să în facă asociațiile de proprietari pentru a cere expertizarea și consolidarea clădirilor vulnerabile în care locuiesc.

Mai multe aici, aiciaici, aici.

Câini salvatori

Derulat de Asociația Clubul Câinilor Utilitari, este un program de pregătire pentru câini de căutare și de salvare. Programul va pregăti și certifica zece câini, în condițiile în care, în prezent, Bucureștiul are doar trei astfel de câini salvatori. Proiectul este finanțat cu suma de 159.474 de lei (32.500 euro). https://caini-utilitari.ro

În noiembrie 2019, câinii de salvare – căutare sub dărâmături Challapa și Billy, împreună cu Vlad Popescu și Romică Chințoi, voluntari în Clubul Câinilor Utilitari, au participat împreună cu salvatorii DSU și IGSU la eforturile de salvare după cutremurul care a afectat Albania. A fost prima lor misiune de o dificultate mare iar experiența le-a arătat lor și autorităților, că munca lor este bine făcută. Challapa este o maidaneză, salvată de Vlad acum patru ani.

Cei 10 câini noi care au intrat în pregătire prin programul Bucureștiul Pregătit au participat deja în tabere de pregătire și antrenament în perioada august 2019 – februarie 2020, iar în octombrie 2020, vor trece examenul pentru a fi atestați oficial de către MAI. Câinii aparțin unor voluntari curajoși și au fost selectați printr-un apel public, un eveniment la care au participat peste 30 de persoane și câini de rase și vârste diferite.

STAR – Sistem de Transmitere a Alertelor prin Radio

Dezvoltat de Societatea Română a Radioamatorilor – Radiomatori în Situații de Urgență va crește capacitatea de furnizare a comunicațiilor alternative post-dezastru și va îmbunătăți acoperirea radio până la 85% în București și Ilfov. Proiectul va asigura o autonomie energetică mai mare a echipamentelor existente, va dota ONG-urile coordonate de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pentru intervenție la dezastre și va pregăti radioamatori din rândul membrilor acestora. Proiectul este finanțat cu 117.929 de lei (25.000 euro) și se desfășoară în perioada august 2019 – iulie 2020.

În paralel cu achiziționarea, montarea și testarea noilor echipamente, Radioamatorii în Situații de Urgență (RSVU) au început și programul de pregătire a 11 membri din alte ONG-uri aflat în protocol de colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) pentru atestarea lor ca radioamatori. Fiecare dintre ei va primi și echipamentele necesare pentru ca, atunci când vor interveni împreună în caz de dezastru, să poată comunica eficient între ei și cu instituțiile care vor coordona acțiunile de salvare.

În baza protocolului cu DSU, Radiomamatorii în Situații de Urgență participă frecvent la exerciții și simulări pentru dezastre.

Acordarea primului ajutor

Un proiect dezvoltat de Asociația Medigate, oferă cursuri de prim-ajutor, predate de personal medical calificat. Organizația este fondată de medici tineri din sistemul de urgență. Proiectul este finanțat cu 28.000 de lei (6.000 euro) și se desfășoară în perioada octombrie 2019 – iunie 2020. 

Medicii de la Medigate sunt tineri și și-au propus să ofere cursuri în stil “ninja”, selectând acele manevre și proceduri care pot fi făcute rapid, de către oricine pentru a salva vieți. În perioada octombrie 2019 – februarie 2020 au reușit să aibă peste 400 de participanți, printre ei și elevii de la liceul Mihai Viteazul, la cererea profesorilor care au auzit despre proiectul lor.