COMUNITATEA #nepregatimimpreuna

În spatele orașului pregătit în viitor stau oamenii orașului cărora informal le-am spus “oamenii cutremurului”. Ce au acești oameni în comun? Determinarea de a-și ajuta semenii să fie pregătiți pentru un cutremur major.

Georgiana Ilie DoR

Georgiana Ilie, COO Media Dor, jurnalist

Autoarea articolului Cutremur în orașul vulnerabil (DOR #28, 2017), articol care a fost premiat la competiția Superscrieri din 2017 și a devenit motorul unei mișcări civice care continuă să crească.

A stârnit un val foarte mare de reacții încă de la început, dar cel mai important lucru care s-a întâmplat a fost că i-a adus împreună pe toți oamenii care nu erau doar îngrijorați de venirea următorului cutremur, ci și interesați de soluții, pe care fiecare le căuta pe terenul lui de joacă.

Trei ani mai târziu, datorită lui Jo, există o comunitate a oamenilor și organizațiilor care lucrează în zona de educare, prevenție și reducere a riscului seismic, în care se regăsesc împreună Fundația Comunitară București, Re:Rise, ARCEN, Code4Romania, CivicTech, Radioamatori în situații de Urgență, Câini Utilitari și mulți alții. (preluare DOR)

Credit foto: Cătălin Georgescu

Matei Sumbasacu, fondator Re:Rise

Inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, Matei a înființat Re:Rise, împreună cu alți ingineri și activiști, pentru că vrea să ajute la reducerea riscului seismic. Re:Rise lucrează cu Departamentul pentru Situații de Urgență, Banca Mondială și ONG-uri pentru a implementa planuri de răspuns la dezastru folosind tehnologii noi: de la o bază de date cu utilaje de construcții și disponibilitatea lor pentru a fi împrumutate serviciilor de urgență, la crearea unui catalog cu clădiri protejate din oraș (împreună cu ARCEN). Toate pentru ca, într-un oraș în care clădirile sunt vulnerabile la cutremur, oamenii să nu fie.

Alina Kasprovschi, fondator Fundația Comunitară București

În 2009, Alina construia o casă printr-un proiect de voluntariat, când și-a dat seama cât de mult o împlinește gândul că face ceva cu adevărat folositor. Apoi a înființat Fundația Comunitară București, organizație care colectează bani și resurse din mediul privat și din comunitate și îi redirecționează către proiecte locale care îmbunătățesc viața orașului. Vede impactul muncii ei în încrederea pe care o câștigă bucureștenii când văd că pot schimba lucruri în oraș. Asta i se pare cel mai important într-o lume în care poate apărea oricând o lege care să dărâme ce-ai construit: perseverența. Bucureștiul Pregătit există și datorita Alinei care, după ce a citit articolul Georgianei Ilie, a hotărât că trebuie să facă ceva concret pentru reziliența orașului.

Vlad Popescu, fondator Clubul Câinilor Utilitari

Vlad este dresor, fondator al Clubului Câinilor Utilitari și o forță a naturii. Este unul dintre puținii oameni din România care a format echipe de voluntari și câini utilitari de terapie, cât și de salvare căutare, inclusiv sub dărâmături. Cu aceștia din urmă a participat la eforturile de salvare după cutremurul din Albania (2019) și la simulările naționale organizate de DSU și IGSU/ ISUBIF iar trei dintre ei sunt deja atestați de către MAI și incluși în lista voluntarilor care intervin în cazuri de dezastre sau urgențe, alături de salvatorii oficiali. Vlad lucrează din pasiune și își dorește să antreneze cât mai multe echipaje astfel încât să poată salva cât mai multe vieți, când va fi nevoie.

Adrian Florescu, Radio Amatori în Situații de Urgență

Este radioamator voluntar pentru situații de urgență și  coordonează proiectul STAR, care constă în dezvoltarea unei rețele performante de comunicații în caz de dezastru și situații de urgență când rețelele de radiocomunicație comerciale și instituționale sunt afectate sau pot deveni insuficiente pentru activitatea DSU, a autorităților și ONG-urilor coordonate de acesta.

Alexandra Călin, Operations Analyst Banca Mondială

Alexandra este unul dintre specialiștii implicați direct în inițiativa Băncii Mondiale de a aduce împreună membrii societății civile și autoritățile publice, astfel încât să existe un efort comun în zona de pregătire pentru dezastre și reducerea vulnerabilităților orașului. Banca Mondială lucrează oficial în România pe un program de Management al Dezastrelor iar în 2019 a adus la București conferința Understanding Risk Europe despre comunicarea în caz de dezastre naturale, riscuri, prevenție, salvarea de vieți.

Mihai Șercăianu, MKBT/ Alert- proiect de conștientizare a riscului seismic

Mihai este inginer și face parte din echipa proiectului Alert, primul proiect complex de conștientizare a riscului seismic, lansat acum 4 de ani, când se discuta mult prea puțin în spațiul public despre vulnerabilitatea orașului iar comunitatea încă își căuta o voce comună. Din 2014, Mihai face parte din echipa MakeBetter, o organizație care activează în domeniul dezvoltării și regenerării urbane din România.

Dragoș Tătaru, Doctor în Geofizică și Cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Dragoș a copilărit în Vrancea și a crescut cu cutremurele din zona cea mai activă seismic a României. Atunci când a crescut, și-a dorit să educe oamenii despre seisme. Lucrează mult cu copiii, dar și cu adulții, cărora le explică ce sunt cutremurele, cum s-au format, ce înseamnă și cum se pot proteja. A inițiat programe de educare pe tema riscului seismic și a lansat expoziția MOBEE, sub formă de caravană educațională, pe care o plimbă prin țară. Alături de colegul său Dragoș Toma Dănilă, a creat turul ghidat “Bucureștiul și cutremurele”